MarktPlaza

Annie Nichols - De Aardappel (Hardcover/Gebonden)

160x bekeken
5 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

een culinaire wereldreis

144 pagina's

In bijna alle keukens ter wereld wordt de aardappel gebruikt als een goedkope bron van energie en voedingsstoffen. Toch speelt deze overbekende knol een allesbehalve afgezaagde rol in de vijftig internationale recepten in dit boek. Zijn veelzijdigheid komt tot uitdrukking in gerechten als tortitas de Papa met chorizo (mini-aardappeltaartjes met chorizo) uit Mexico, aardappelpartjes met citroen en uien uit de cajunkeuken, aardappelcurry met gele linzen uit India en de klassieke pommes à la dauphinoise uit Frankrijk.

Ook traditionele favorieten als de warme salade van gebakken aardappelen, fish and chips en aardappelpuree in vele variaties krijgen aandacht. De beschreven recepten zijn ook in moeilijkheidsgraad gevarieerd: sommige vergen weinig tijd en moeite, de meer exotische en avontuurlijke stellen wat meer eisen. In dergelijke gevallen bieden instructieve stap- voor-stap foto's de onervaren kok uitkomst. In het begin van het boek worden verschillende aardappelsoorten en diverse algemene bereidingswijzen besproken.

Wie vindt dat aardappels suf zijn of achterhaald, moet dit boek zien met aardappelrecepten uit de hele wereld die het proberen waard zijn. Vooraf wat informatie over kookeigenschappen van de verschillende aardappelsoorten, diverse basisbereidingen: koken en stomen met puree-recepten, aardappelen in de oven, gebakken en gefrituurd. De gerechten staan gesorteerd op herkomst: de Amerika's, Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Azië, Australië en Nieuw Zeeland. Tot slot een register met recepten op gerechtsoort zodat een heel aardappelmenu kan worden samengesteld en een alfabetische register. Het boek ziet er aantrekkelijk uit met mooie kleurenfoto's. Tekst in wisselende groottes: het register en de onderschriften van werkfoto's zijn erg klein. Jammer is dat de recepten vaak nodeloos ingewikkeld zijn; ook de Nederlandse vertaling blinkt niet uit in helder taalgebruik. Bruikbaar als ideeënbron voor koks met kookervaring. Omslag toont op witte achtergrond twee witte kommetjes met een vork waaraan een aardappeltje is geprikt.