MarktPlaza

Magnum speculum exemplorum 1653 Ioannis Maioris

319x bekeken
10 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Hardcover. Magnum speculum exemplorum, ex plusquam octoginta auctoribus, pietate, doctrina et antiquitate venerandis, varijsque historijs, tractatibus et libellis excerptum, ab Anonimo quodam, qui circiter annum Domini 1480 vixisse deprehenditur. Opus variis notis, auctorumque citationibus illustratum, centum et sexaginta exemplis locupletatum, quae stellulae * signo dignoscuntur, studio R.P. Ioannis Maioris Societatis Iesu Theologi. Editio novissima et correctissima, citationibus necnon ex Floribus Exemplorum, seu Catechismo historiali R.P. I. Davroultii .... Cum tribus indicibus utilissimis. Coloniae Agrippinae [Keulen], Typis et sumptibus Wilhelmi Friessem, Anno MDCLIII (1653), 4°, [20]-683-[69] blz. Blz 67 en 71 omgewisseld, tekst compleet.
Oude varkensleren band in blinddruk versierd. Op voorplat central een kruis omgeveven door versierde borders, op de achterkant Maria met het kind Jezus eveneens omgeven door borders. Houten boorden met restanten van een metalen sluiting (de pinnetjes) voorkant. Aan de achterzijde waar sluitwerk verdwenen is liggen de houten boorden wat vrij. Op rug gaatje in het leer. Papiertje met nummer op rug. Titel in oud manuscript op rug. Drie ribben op de rug. Tekst met wat foxing/vlekjes en sommige katernen gebruind. Blad E3 met twee kleine gaatjes met verlies van enkele letters. Bladzijde 67 en 71 door drukker omgewisseld. Formaat ongeveer 21 x16 cm. Achterin oude ex libris (Matthias Eberle Absamensis, een ram met een roos? in zijn bek boven een helm en schild met voor het schild nog een ram). Titelpagina in rood en zwart gedrukt. Met wat versieringen aan begin en einde sommige hoofdstukken.
John Major (1543-1608), geboren te Noeux in de buurt van Bethune. Hij studeerde filosofie en theologie in Leuven en Douai. Later jezuïet. Later werkte hij in Cambrai en Luik en de universiteit van Douai. Hij verbeterde de in de vijftiende eeuw geschreven Speculum Exemplorum. Dit is een verzameling van exempla, wonderen en extracten van zestig ascetische schrijvers, waaronder een aantal zeldzame teksten. Hij voegde notities, bibliografie, een index en nieuwe exempla toe. Referentienummer 5954.
450 euro
Als u biedt is dat exclusief verzendkosten (8,60 euro als aangetekend pakketje). Afhalen is ook mogelijk op afspraak. Zie ook mijn andere advertenties.