MarktPlaza

Karel Tomei - Over Holland (Nederlands en Engelstalig)

66x bekeken
4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

577 pagina's

"Karel Tomeï (Rotterdam, 1941) is een Nederlands fotograaf die is gespecialiseerd in luchtfotografie. Hij publiceerde verschillende boeken met luchtfoto's van Nederland en België. Verder fotografeerde hij de Antillen en Zuid-Afrika vanuit de lucht. In 1988 ontving hij de Kodak Award. In 1990 reikte koning Gustav van Zweden hem een prijs voor artistieke fotografie van landschap en milieu uit. In 2003 gaf TNT Post twee postzegels uit met foto's van Tomeï. Hij exposeerde voor het eerst in 1988 en daarna onder andere in Moskou (1998), Japan en de vertrekhal van luchthaven Schiphol (2005).

Niet eerder gepubliceerd werk van Nederlands bekendste luchtfotograaf Karel Tomeï. Humoristisch en anders dan anders. Want spectaculaire en verrassende foto's worden gecombineerd met werk van Nederlandse schrijvers, cabaretiers, zangers, dichters en toneelspelers en citatenbedenkers.

In ruim tweehonderd luchtfoto's toont de fotograaf Nederland. Vanuit een vliegtuigje maakte hij opnamen die hij naar thema, stad en provincie rangschikte. De kijker gaat o.m. langs volle stranden, buitenwijken, kerken, autokerkhoven, winterse landschappen, havens, rivieren en andere luchtvaartuigen. Steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht krijgen apart de ruimte. Strakke composities kenmerken de in oblongformaat gepresenteerde, haarscherpe foto's, die in een kleurige no-nonsense lay-out worden afgewisseld door gedichtjes en tekstfragmenten. De fotograaf is een erkend specialist, wiens luchtfoto's in talloze publicaties te zien zijn. De inleiding komt voor rekening van een redacteur van het Rotterdams Dagblad. Hij betoogt in soepele stijl dat de luchtfoto's een verrassende kijk bieden op Nederland. Ook staat hij lang stil bij zijn jeugd in Maassluis. Tekst en beelden stemmen daardoor niet geheel overeen. De (al te) overvloedige foto's zijn van een hoog niveau en tonen inderdaad een zelden gezien Nederland.