MarktPlaza

DE WONDERE WERELD ONDER WATER VAN TAKASHI AMANO

314x bekeken
7 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Takashi Amano ("Amano") is een Japanse "aqua designer" en fotograaf die in staat is, de voor Japanse tuinen zo herkenbare rust, in kleine "onderwater wereldjes" weer te geven. E
en snelle blik over de foto's maakt al snel duidelijk dat zijn manier van inrichten in vele opzichten verschilt met die van ons ( "Dutch Style").
Kenmerkt onze stijl zich door gebruik van vele verschillende soorten planten in vorm en kleur, Amano daar en tegen maakt maar van enkele soor-ten gebruik.
Zorgvuldig wordt er bij de in-richting gezocht naar een harmonie tussen planten, stenen en kienhout. Daarnaast treft men veelal maar één of twee soorten vis aan in zijn aquaria.
Ik moet zeggen dat ik bij de eerste kennismaking met zijn werk nogal onder de indruk was, Nederlandse aquaria kunnen heel mooi zijn maar zijn absoluut geen weergave van kleine "onder-water wereldjes". "Kijk en leer van de natuur, pas dan kun je natuur maken", zegt Amano, en het is juist die natuurlijke uitsraling wat mij zo aantrekt in zijn werk.
Amano geniet o.a. door zijn boeken en tijd-schriften wereldwijde bekendheid, maar ook op internet is veel van zijn werk te bewon-deren. "Aqua Disign Amano" kortweg; "ADA" is de handelsnaam van zijn bedrijf, en naast een geheel eigen lijn van aquarium producten vindt u op internet schitterende gallerien met aantal grote foto's van recent ingerichte bakken. De "ADA Korea" site heeft de meeste foto's, het is even zoeken naar de galerie maar het wordt beloond.
Vele aquarianen maken gebruik van zijn manier van inrichten. Hoe eenvoudig de inrichting van zijn aquaria ook lijkt,
in werkelijkheid is het een grote opgaaf om zijn werk te benaderen, laat staan te evenaren. Het zijn geen speciaal aquaria, planten die in een bak gebruikt worden hebben vaak een verschillende herkomst en ook de vissen hebben vaak niet dezelfde herkomst als de planten. Het gaat Amano puur om de uitstraling van de bak, met als uitgangspunt 3 belangrijke basisfactoren; lay-out, plantenkeuze, en gebruik van steen of hout. Met de Zen
gedachte in zijn achterhoofd kiest hij vaak voor doorkijk aquaria, iets waar de gereno- meerde Nederlandse aquariaan een broertje dood aan heeft, maar bij Zen gardening dienen de planten, ste-nen en hout van alle kanten waargenomen te kunnen worden. De lichtblauwe achtergrond op de boven-staande foto's geeft enorm veel diepte in de bak en het lijkt net alsof het de beplanting eindeloos door loopt. Naast een waardig disigner is Amano ook en zeker niet in de laatste plaats een goede fotograaf die op geraffineerde wijze met verschillende fototech-nieken zijn werk weet vast te leggen en de kijker weet te boeien. Toch moet ik zeggen dat ik niet al zijn werk mooi vindt, soms is het net even te rommelig of er is te veel simetrie aanwezig. Maar zijn planten-keuze en toegepaste plantingsmethodes zijn absoluut bewonderenswaardig.
ISBN: 3-932044-02-9