MarktPlaza

Jan Verhulst: Eerste hulp bij psychisch ongemak

193x bekeken
9 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Jan Verhulst: Eerste hulp bij psychisch ongemak

Over nare gevoelens

In Eerste hulp bij psychisch ongemak leest u wat de meest voorkomende bronnen van psychisch ongemak zijn. Het gaat daarbij niet zozeer om de 'grote' psychische problemen, maar juist om de alledaagse. Zó alledaags dat ze ons leven behoorlijk kunnen vergallen.
Dit boek geeft inzicht in die gevoelens die ons bij tijd en wijle allemaal dwarszitten, zoals bijvoorbeeld schuld, schaamte, jaloezie en verlegenheid. Ze zijn zo gewoon dat we er maar nooit over spreken. Het gevolg is dat ze schijnbaar naar de achtergrond verdwijnen. Schijnbaar, want vanuit die achtergrond laten ze hun kwalijke invloed op ons dagelijkse leven maar al te vaak gelden.
Eerste hulp bij psychisch ongemak is een brutaal boek. Brutaal in de zin dat er bij de adviezen om van die nare gevoelens af te komen niet al te veel rekening is gehouden met de geldende waarden, normen en fatsoensregels. Dergelijke regels zijn namelijk juist vaak de oorzaak van de problemen. Bij de adviezen en aanwijzingen ter bestrijding en ter voorkoming van het psychische ongemak zijn daarom de eigen wensen, verlangens, behoeften als uitgangspunt genomen. Zolang de vervulling daarvan anderen geen nodeloze schade toebrengt, of ontaardt in blind egoïsme, lijkt daar niets op tegen te zijn.

Dr. Jan Verhulst is zelfstandig gevestigd klinisch psycholoog NIP en eerstelijnspsycholoog te Eindhoven. Van zijn hand verschenen onder andere Jezelf - kunnen, willen, durven - veranderen, RET-Jezelf, Jaloezie - het groene monster en Gezond verstand als therapie.

Uitg. Swets en Zeitlinger, paperback. Praktisch in nieuwstaat.

kstps