MarktPlaza

Paul van Craenenbroeck - De Magie Achter De Michelinster (Hardcover/Gebonden)

103x bekeken
7 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

onthullingen van een hoofdinspecteur

224 pagina's

Paul Van Craenenbrock was ruim twintig jaar hoofdinspecteur voor de beroemde en gevreesde Michelingids. In deze periode bezocht hij talloze restaurants in de Benelux, proefde hij en oordeelde hij. Een ster erbij, een ster eraf. Het lot van vele chefs en eigenaren lag in zijn handen. Van Craenenbroeck vertelt in De magie achter de Michelinster over zijn ervaringen, avonturen en schandalen. Hij neemt geen blad voor de mond en spaart daarbij niets of niemand. Zelf het beroemde restaurant El Bulli moet eraan geloven.

In dit boek vertelt Van Craenenbroeck openhartig en onderhoudend over zijn tijd bij de Michelingids. Hij geeft daarmee een échte kijk achter de magie van de Michelinster.
De schrijver volgde een gedegen, klassieke koksopleiding en had later met zijn vrouw een traiteurs/cateringbedrijf in Brussel. De ziekte van zijn vrouw deed hem in 1983 solliciteren bij Michelin. Daar was hij ruim twintig jaar hoofdinspecteur voor de Benelux-Michelingids tot aan zijn afscheid. Dit boek is een terugblik op zijn tijd als inspecteur en in zekere zin ook een afrekening met de Michelingids die pretendeert een selectie van adressen te zijn, gebaseerd op inspecties en rapporten van inspecteurs. De werkelijkheid is helaas anders. Dit boek geeft een indruk van de traagheid, conservatisme en chauvinisme van het Franse hoofdkantoor. Van Craenendonck is niet de eerste criticus van dit instituut, wel tot nog toe de enige (oud-)inspecteur. Dat is hem onder veel vakgenoten niet in dank afgenomen. Wel moet gesteld worden dat ook deze 'eminence grise' behoudend is: als klassieke kok is hij buitengewoon fel in zijn ongenuanceerd afwijzen van de nouvelle cuisine, fusionkeuken en de moleculaire keuken zonder oog voor positieve zaken. De auteur veronderstelt enige kennis over de taak van de inspecteurs. De uitvoering doet denken aan De Rode Gids.