MarktPlaza

Anselm Grün - Innerlijke Rust

60x bekeken
4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

130 pagina's

hoe kom ik in harmonie met mezelf ?

Anselm Grün, geboren in 1945, is monnik en hoofdeconoom in de Benedictijnenabdij van Münsterschwarzach (Duitsland). Als geestelijke begeleider en raadgever van vele mensen behoort hij vandaag tot een van de meest gelezen christelijke auteurs

Waar mensen ten diepste naar verlangen, is innerlijke rust, zielenrust, harmonie met zichzelf. Niet tot rust kunnen komen, innerlijke leegte, zo ziet de realiteit er vaak uit. Dat heeft volgens de ervaren therapeut en monnik Anselm Grün niet alleen uiterlijke, maar vaak ook geestelijke oorzaken. In dit boek gaat Grün op zoek naar spirituele wegen om tot genezing te komen. Hij vertaalt daarbij de wijsheidstraditie van de oude monniken voor mensen van vandaag, een wijsheid die helpt om een gebrek aan concentratie te doorbreken en om tot een bevredigende waarneming van het heden te komen. Het gaat hem om de grondhouding van het vertrouwen. Grün ontdekt opnieuw Jezus' oproep tot rust en interpreteert Zijn uitnodiging 'de last af te leggen' op actuele wijze als het afleggen van de last van opvoeding, gewoonten, schuldgevoelens, angsten... Hij ziet dit als een bevrijding van de ketens waarmee je aan jezelf vastzit en als het vermogen om jezelf te aanvaarden. De ervaring van de innerlijke rust - in het monnikendom de voorwaarde voor de verankering van de mens in God - wordt toegepast in de context van de hedendaagse ervaring: als een methode om in het centrum van jezelf, innerlijke zekerheid, gelatenheid en vrijheid te vinden, en uiteindelijk als het vermogen met je eigen diepste verlangen in aanraking te komen. In dit boek beschrijft Anselm Grün dit soort wegen naar de plek van stilte en rust in het eigen leven. Hij presenteert deze als kansen voor spirituele groei en menselijke rijping in het gewone leven.

De spiritualiteit van de woestijnmonniken (die wij heden ten dage vooral kennen via de belangstelling voor de Kopten) heeft een bijzondere aandacht van een aantal psychotherapeuten. Een van hen (Patrick Vandermeersch) heeft wel beweerd, dat de psychoanalyse misschien niet te Wenen maar in de vierde eeuw in Egypte is geboren. Daarmee wil hij tot uitdrukking brengen, dat de analyse van de negen of acht "boze geesten" door mensen als Evagrius Pontus (345-399) en Johannes Cassianus (omstreeks 360-430/435) zeer hanteerbare elementen vertoont waarmee de psychotherapie wat kan doen. Deze analyse moet bijdragen tot de volledige meditatieve rust in Christus, die in de literatuur bekend staat als het "hesychasme". Daarmee zijn we dan bij de benadering van dit boek van Anselm Grün aangekomen, die een relatie trekt tussen de psychoanalyse van overwegend Jung en de theologie van de woestijnmonniken: moderne onrust kan met klassieke vormen van woestijnspiritualiteit worden overwonnen. Het overwinnen van verstrooiende passies (de "apatheia") kan leiden tot de rust in de meditatieve 'hesychia".