MarktPlaza

Claudia de Breij - Neem Een Geit (Hardcover/Gebonden)

111x bekeken
4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

240 pagina's

leven voor gevorderden - Genomineerde NS Publieksprijs

Claudia de Breij is geboren op 13 maart, 1975, te Utrecht. Vanaf haar 16e stond ze al regelmatig op het podium en tussen de bedrijven door haalde ze haar mavo-, havo-, en een vwo-diploma. In 1995 trok ze terug naar Utrecht en studeerde 'lafjes' Algemene Letteren.

Twee jaar later was ze een propedeuse en veel liefdes- en levenservaring rijker. Ze besloot te besluiten, ze durfde te durven: ze stopte met haar studie en werd cabaretier.

Ze wist dat ze daar niet zo 1,2,3 van zou kunnen leven, dus werkte ze achtereenvolgens voor Stadsomroep Utrecht, Radio M, Radio West, RVU's Kaap de Goede Hoop, BNN United en NPS ...& dit is Claudia en AD. In de respectievelijke functies van verslaggever, presentator, columnist en dj. Verder deed ze op televisie achtereenvolgens VARA Laat, VARA Live, De Wereld Draait Door, Claudia's Showboot en Thank God it's Friday.

Geef het door

Claudia de Breij (net 40, dankuwel) vraagt zich af hoe dat moet: leven. De eerste jaren zeggen ouders, leraren en andere betweters wat je wel en niet moet doen. Je zit nog in de fase 'leven voor beginners'. Maar hoe moet het als je alles eenmaal zelf mag (en moet) uitvinden? Hoe ga je dan om met vragen over liefde, dood, vriendschap, seks, werk, kinderen? Niemand die zegt hoe het moet. En dat is fijn. Maar soms ook niet. Soms zou je willen dat iemand zei: 'Dit heb ik ook gehad. En toen heb ik het zus en zo opgelost.' Dat helpt.

Shit is goed

Met de les van wijlen René Gude, Denker des Vaderlands, in haar achterhoofd - 'Ga vooral te rade bij anderen' - ging Claudia de Breij op de koffie (en vaak een wijntje) bij wijze mannen en vrouwen die het allemaal al een keer hebben meegemaakt. Samen met haar geliefde Jessica van Geel sprak ze met Willeke Alberti, Hedy d'Ancona, Anne-Wil Blankers, Hanneke Groenteman, Nico ter Linden, Geert Mak, Erica Terpstra, Herman van Veen, Paul van Vliet en Hans Wiegel.

Het is geen wedstrijd

Behalve bij deze eminente wijsgeren haalde De Breij ook levenslessen bij familie, vrienden, Spinoza en haar pedicure. Het resultaat is een boek zoals alleen De Breij dat kan maken: hartstochtelijk, geestig, to the point en onontbeerlijk op het hobbelige pad dat 'leven voor gevorderden' heet.

Een goed geschreven, mooi vormgegeven en relativerend boek, waarin onderwerpen als werk, kinderen, liefde, seks, leven en dood – kundig verweven – de revue passeren. De constatering dat je na je 24ste nauwelijks nog advies van iemand krijgt, vormt de basis van het boek. De levensfilosofie van Denker des Vaderlands René Gude (1957-2015) is een bron van inspiratie voor de auteur. Les één: ga vooral bij anderen te rade. De gerijpte kijk, zoals die uit de 'levenslessen' van de flink geleefd hebbende geïnterviewden naar voren komt, verrast en inspireert. Blijf bezig, lijkt de belangrijkste boodschap. De openhartige antwoorden van onder anderen Willeke Alberti, Anne-Wil Blankers, Paul van Vliet en Nico ter Linden vormen samen de meetlat waarlangs de auteur haar eigen ervaringen legt. Ervaringen die humorvol en herkenbaar beschreven worden, een enkele keer misschien iets te veel op snel effect gericht. Hanneke Groenteman levert de titel van het boek, afkomstig uit een verhaal uit de joodse traditie. Freelance journaliste en levenspartner Jessica Geel fungeerde als 'procesbewaker' bij de interviews.