MarktPlaza

Ger Groot - Papierverwerkende Industrie

41x bekeken
5 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

237 pagina's

lezen als beroep

Ger Groot is filosoof en medewerker van NRC Handelsblad en columnist van Trouw. Hij schreef verschillende boeken, waaronder Twee zielen, Gesprekken met hedendaagse filosofen, Vier ongemakkelijke filosofen, Het krediet van het cred

In papierverwerkende industrie doet Ger Groot verslag van zijn leven als professionele lezer. Meer dan vijf jaar lang schreef hij wekelijks over alles wat er bij hem maar aan leesbaars op het bureau belandde. Boeken, tijdschriften, artikelen, liedteksten en operalibretti vormen het aanzetpunt voor beschouwingen die algauw een eigen wending nemen. Indringend en opmerkzaam weet hij achter de eenvoudige zinnen nieuwe raadsels, en achter banale woorden intrigerende betekenissen zichtbaar te maken.

De filosoof Ger Groot is een productief schrijver en tegelijk een groot lezer. Vanaf begin 2002 schreef hij wekelijks in De Groene Amsterdammer over het lezen zelf, niet alleen over wat, maar meer nog over hoe hij las, het werd 'een soort weekboek van een veellezer'. Bij elkaar gezet en gerubriceerd is het een veelkantig portret van lezen in de breedte en de diepte geworden. In de krant is Groot meer dan een recensent, namelijk een criticus die doorschrijft op het gelezene. In dit boek gaan beschrijvingen steeds vergezeld van bespiegelingen, waarbij de filosoof speciaal belangstelling heeft voor de verhouding taal en denken. Lezen is behoorlijk ingewikkeld, zo laat hij zien, maar ook een dankbare en plezierige bezigheid. Aan de bundeling is ook mooi te zien dat een brede belangstelling en verscheidenheid in lectuur tot een eclecticisme leiden in de positieve zin van het woord: hier leest een lezer uit de veelheid boeken bij elkaar die samen nieuwe (denk)beelden te zien geven.