MarktPlaza

IIja Mottier ~ Wandplaten Vrouwenemancipatie - 3 Delen

36x bekeken
20 dagen geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

De wandplaten die in het geschiedenisonderwijs worden gebruikt laten dikwijls afbeeldingen zien van situaties die ver afstaan van de belevingswereld van schoolkinderen. Deze platen kunnen dan wel beantwoorden aan de doelstelling van het bijbrengen van kennis over een bepaalde gebeurtenis, bijvoorbeeld het verloop van de strijd in de slag bij Waterloo. Niet altijd wordt echter bereikt dat leerlingen ook emotioneel betrokken raken bij de afgebeelde situatie, dat zij zich afvragen: hoe hebben de mensen indertijd deze gebeurtenissen ervaren? Of: hoe zou ik mij in zo'n situatie gedragen hebben? Of: zoiets zou ik ook wel willen doen, zo iemand zou ik ook wel willen worden. Nu weten wij eigenlijk niet waardoor leerlingen zich op een gegeven moment gaan identificeren met een bepaalde persoon of zich gaan inleven in een bepaalde situatie. Dit is voor alle leerlingen moeilijk te bepalen, extra moeilijk is het voor meisjes. Zij worden bijna voortdurend geconfronteerd met geschiedenisverhalen waarin uitsluitend mannen een hoofdrol spelen. Vrouwen schijnen alleen voor te komen bij intriges of als er met gloeiende pek gegooid moet worden.

Bij historische wandplaten denken wij al gauw aan onderwerpen die nogal ver weg in de geschiedenis liggen. Nu is het zo dat van onderwerpen uit de nieuwste geschiedenis eigenlijk ook geen afbeeldingen gemaakt zijn. Dat is een gemis, want juist gebeurtenissen die al wel geschiedenis zijn maar toch nog niet zo heel ver weg liggen kunnen onze leerlingen besef bijbrengen van wat geschiedenis is. Daarom zijn nu drie wandplaten gemaakt over onderwerpen uit deze nieuwste geschiedenis. Dit boekje behoort bij een van deze drie platen. En omdat in het verleden al zoveel aan 'mannengeschiedenis' is gedaan, wordt nu eens speciaal gekeken naar de plaats van de vrouwen.

De eerste plaat gaat over
Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke student, de eerste vrouwelijke arts, voorvechtster voor het vrouwenkiesrecht. ledereen kent haar naam wel en in veel steden is een straat naar haar genoemd. Maar is er eigenlijk meer over haar bekend? De plaat geeft afbeeldingen van een aantal situaties uit haar leven waaruit duidelijk wordt dat veel zaken waar Aletta zich mee bezig hield ook voor mensen van nu nog belangrijk zijn.

De tweede plaat gaat over
vrouwen- en kinderarbeid in de periode van industrialisatie aan het eind van de vorige eeuw. Een tijd van grote misstanden voor alle arbeiders, en zeker voor de vrouwen en kinderen. Het zal blijken dat veel punten die in de discussie over vrouwenarbeid naar voren kwamen, ook nu nog spelen. Alleen is de ellende in ons land nu gelukkig niet meer zo schrijnend als in de vorige eeuw.

De derde plaat brengt ons dichter bij huis. De rol van de
vrouwen in de Tweede Wereldoorlog wordt erin belicht. Ook vrouwen speelden een aanzienlijke rol in het verzet. Zij liepen grote risico's door het verbergen van onderduikers, zij waren actief als koeriersters en in de gewapende strijd. Deze plaat kan voor kinderen van nu aanleiding zijn eens aan hun grootmoeders te vragen hoe die de oorlog hebben doorgebracht. Mogelijk komen zo nog nieuwe stukken vrouwengeschiedenis naar voren!

Auteur: IIja Mottier
Jaartal: Nov. 1981
Druk: -
Uitgever: Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen
Aantal Pagina's: 3 x 15
ISBN Nummer: -
Conditie: goede staat

Goede staat:
- Boek is gelezen, maar heeft geen serieuze beschadiging of duidelijk waarneembare slijtage
- Er is niet in geschreven
- Een eventuele stofomslag is niet noemenswaardig beschadigd

- Pagina's kunnen vergeling en/of stofsporen hebben

- Als er een prijs bij staat, is dit de minimale vraagprijs, hieronder bieden heeft geen zin
- De hoogste bieder is in principe de koper, als het een serieus bod betreft
- De verzend & afhandelingskosten zijn voor de koper
- De vraag/biedprijs is exclusief eventuele verzendkosten
- De bestelde artikelen worden binnen 1 à 2 werkdagen na het ontvangen van de betaling verstuurd
- Wij verzenden (wereldwijd) met DPD Parcel en PostNL

Heeft u vragen, stuur me dan gerust een mail, u krijgt altijd antwoord.

Naast boeken verkopen wij ook o.a. Cinderella zegels, puzzels en spellen.
Dus benieuwd naar ons complete aanbod en wilt u besparen op verzendkosten? Google dan op Sassafrass Store Uden.

Alvast bedankt, graag tot gauw en veel plezier met het snuffelen tussen mijn spullen!