MarktPlaza

Jean-Francois Six: Je moest eens weten

117x bekeken
3 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Jean-Francois Six: Je moest eens weten

De werkelijke jeugd van Theresia van Lisieux: neurose en heiligheid

Tot op het moment van het verschijnen van dit boek is de werkelijke jeugd van Theresia van Lisieux nooit serieus aan het licht gekomen. Het is tot nu toe verborgen gebleven dat de jeugd van Theresia verschikkelijk is geweest: een moeder met een ziekelijk doodsverlangen, een wereldvreemde en autoritaire vader, een beklemmend milieu en een jansenistische sfeer. Ruim honderd jaar na de geboorte van Therese Martin is het toch wel tijd geworden om de werkelijkheid van haar eerste vijftien levensjaren onder ogen te zien: in Alencon tot aan de dood van haar moeder (Theresia was toen viereneenhalf jaar oud), daarna in Lisieux tot aan haar intrede in de Karmel.

Omdat het te verachten viel dat de nodige protesten zouden komen tegen dit werk, en men het als een 'interpretatie' van Theresia's jeugd zou willen kleineren, heeft de auteur veel bewijsmateriaal verzameld: persoonlijke brieven van haar moeder, haar zussen, ooms en tantes, en knipsels uit de plaatselijke kranten uit die tijd.

In het licht van deze geschiedkundige gegevens en van de psycho-analyse komt Therese tevoorschijn als een verward en ongelukkig meisje, dat met al haar kracht vecht om steeds opnieuw de lust in het leven te vinden; dat daarna als jong meisje haar eigen kracht en vrijheid ontdekt, om in te treden in de Karmel, niet als lijdzame wereldvreemde jonge vrouw, maar als een scherpzinnig volwassene, ondernemend en levenslustig, toegewijd en vol humor.

Een vrouw, die als heilige een profetische betekenis kan hebben in deze tijd vol tegenstellingen.

Uitg. Gooi & Sticht, softcover. In goede staat.

kstre

2101

P150121