MarktPlaza

Rien Vervoort: Calorieen Alfabet

176x bekeken
8 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Rien Vervoort: Calorieen Alfabet

Zakboekje voor gezonde voeding

Hulp bij afslanken, op gewicht blijven of aankomen

Dit boek wordt aanbevolen door de Consumentenbond in de Consumentengids van juni 2005. Het is het enige boek waarin de beoordelingen van voedingsmiddelen door de Consumentenbond zijn opgenomen op bais van gegevens van het Voedingscentrum.
Vanzelfsprekend vindt u in dit boek de voedingswaarde per voedingsmiddel, uitgedrukt in de gebruikelijke kengetallen, zoals joules, calorieën, eiwitten, koolhydraten en vetten. Joules en calorieën heeft u nodig om te kiezen tussen de verschillende energiewaarden van voedingsmiddelen.
Een goed gewicht is van invloed op uw gezondheid, maar u kunt door de keuze van wat u eet uw gezondheid op meer manieren gunstig beïnvloeden.
Daarom vindt u in dit boekje ook een aantal aanvullende kolommen (eenvoudige uitleg in de inleiding) die de gezondheidswaarde per voedingsmiddel aangeven:
- Piramide* door de Consumentenbond ontwikkeld op basis van criteria van het Voedingscentrum: groen = 'bij voorkeur', geel = 'middenweg', rood = 'met mate'.
- Komt voor op de Schijf van vijf van het Voedingscentrum.*
- GI = de Glycemische Index geeft aan in welk tempo koolhydraten als bloedsuikers beschikbaar komen. Ook hier een visueel signaal met de kleuren groen, geel en rood.*
- ADH = een visueel signaal* over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die er van een genoemde stof in een voedingsmiddel zit.
- Na = In een aparte kolom wordt het natrium-gehalte weergegeven. Natrium geeft een goede indicatie voor het zoutgehalte van voedingsmiddelen.
Via de BFE-waarden kunt u heel gemakkelijk de gebruikte energie en de gegeten en gedronken voedingsmiddelen per dag in balans brengen.
Tevens vindt u tabellen waarin u de effecten ziet van de combinatie van verschillende soorten voedingsmiddelen:
- diverse soorten brood met vele soorten beleg;
- diverse bereidingen van aardappel, rijst en pasta in combinatie met vele soorten vlees en vis;
- diverse dranken in combinatie met verschillende borrelnootjes of -hapjes;
- diverse vormen van bewegen (o.a. sport) in combinatie met repen of snacks.
Dit boek geeft ook aandacht aan het gebruik van energie door bewegen.
ir. Rien Vervoort is nutritionist en voedingsfysioloog en afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit.

Uitg. De Toorts, 6e editie. Praktisch in nieuwstaat.

kstgez

P230615