MarktPlaza

HET FAMILIEPORTRET - door Jenna Blum

33x bekeken
1 maand geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Aangeboden door CDJK ZIP

HET FAMILIEPORTRET
door Jenna Blum

Het verhaal speelt afwisselend in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar de ongeveer 20-jarige Anna zich staande moet zien te houden, en in de jaren 1996-1997 in Amerika, waar Trudy, de aan het begin van de oorlog geboren dochter van Anna haar weg in het leven probeert te vinden. 
Trudy is hoogleraar geschiedenis en zoekt naar antwoorden over haar afkomst, maar haar moeder zwijgt over haar verleden en weigert te spreken over Trudy's vader. 
Om toch meer te weten te komen, helpt Trudy een collega met een project naar "de rol van de Duitse vrouw ten tijde van de tweede wereldoorlog". Daarvoor interviewt zij in Amerika wonende Duitse vrouwen en een man, die bereid zijn over hun leven tijdens de oorlog te vertellen. 
Ook herinnert Trudy zich nog flarden uit haar kindertijd in Duitsland. 
De stukken die in het heden spelen (interviews) zijn soms net zo aangrijpend en heftig als de beschrijvingen van Anna's leven tijdens de oorlog. 

Pittige kost, vooral de omgang van Anna met een Obersturmfuhrer, maar mooi geschreven. 
Wat uiteindelijk erg duidelijk in dit boek naar voren komt, is dat het goede en kwade met alle kennis achteraf makkelijk zwart-wit te stellen is, maar dat het allemaal veel genuanceerder was en er vele grijstinten zijn. 
Iedereen moest voor zijn/haar eigen hachje opkomen en zien te overleven, soms als held, soms onopvallend, niet altijd wetende wie er te vertrouwen was en daarbij soms gedwongen de eigen grenzen te verleggen. 
Net zoals Trudy met de geïnterviewden omgaat, oordeelt de schrijfster niet, maar laat ons delen in de verhalen. 
Een mooie en aangrijpende en zeer leesbare docu-roman.

Uitgave: Boekerij
Kloeke paperback, 461 pagina's
In NIEUWSTAAT